18 Aralık 2014 Perşembe

AMELİYATA KARAR VERME

38 yaşıma kadar kemerli burnumla iyi kötü geldim. Burnumu hiç sorun etmedim. Güzel değildi ama benimdi. Burnu kemerli ama ameliyat olmayan ünlülerle kendimi avutuyordum. Barbra Streisand,, Tom Cruise, Merly Streep,Uma Thurman, Gérard Depardieu… Ama aklımın yerinde hep düzgün bir burunla nasıl görünürüm diye bir düşünce de vardı. Yaşla birlikte burnumun sağa doğru eğildiğini fark ettim ve burun ucundaki kıkırdağım da büyümüştü. Ortadan ayrık iki çıkıntı şeklinde görünüyordu. Eğik olan taraftan az nefes alıyordum ama işimi görüyordu. Gitgide burun ameliyatına sıcak bakmaya başladım. Artık burun ameliyatı olmuş ünlülere bakıyordum.

Eşim senelerdir  KBB uzmanıydı ve burun estetiği üzerine yoğunlaşmıştı.  O da bu zamana kadar beni yönlendirecek bir yaklaşım içerisinde olmadı. Eşimin hastalarının önce/sonra fotoğraflarını gördükçe “ben nasıl olurum acaba?” düşüncesi gelişmeye başladı.  Eşime burun ameliyatı olmak isteyen bir arkadaşıma eşlik ettim. Ameliyat öncesi sonrası fotoğraf çektirirken hadi bende çektirim bakalım nasıl olacak diye düşündüm ve çektirdim. Bilgisayar programında ameliyat sonrasında nasıl olabileceğimi gösterdi. Yüz yapıma göre hangi işlemlerle nasıl görüneceği açıkladı.
Merak edenler için burun estetiği simulasyonum (öngösterim) 





Ben ressam olduğum için ufak bir farkla burnun, yüzün nasıl değişeceğini çok iyi hissedebiliyordum. İnsanları çok iyi gözlemlerim. Ameliyat olduğunu, hatta ameliyatını plastik cerrah mı, KBB uzmanı mı yaptı hemen anlarım. Plastik cerrahlar genelde çok kavisli, kalkık yapıyorlar (kusura bakmasınlar ama aynı tornadan çıkmış gibi), KBB daha doğal… Ama son birkaç senedir plastik cerrahi de doğal yapmaya başladı.


Gördüğüm sorunlu ameliyatlı burunlar
Gözlemlediğim ameliyatlı burunlardaki sorunlar genelde şöyle:
Kavisin başlama yeri çok yukarda olursa burun çok uzun görünüyor.
Fazla kalkık olursa burun delikleri görünüyor ve domuzcuk gibi oluyor.
Böyle detaylarla eşimin kafasını şişirdim. Gözlemlediğim ameliyatlı burunlardaki sorunları eşime söylediğimde, bunların sebeplerini bana açıkladı.
Mesela burun mesafesi uzun burunlar; bazı burunlar kavisli olsa da yüzde çok uzun duruyor. Kavisin başlama yerine ve ucundan kısaltılmasıyla uzunluğun kısalabileceğini söyledi. Korktuğum ve gözlemlediğim her konuya hakimdi. Çünkü bu göz ve hissiyatla ilgili. Artık burnumu ona bırakabilirdim. (Kuaförlerde de öyle değil midir? Birçoğumuzun başına gelmiştir. Sen spor havalı bir küt saç kestirmek istersin. Adam sana anne kütü kesiverir. Arada çok az bir nüans farkı vardır. O da küttür o da küttür ama bu kesinlikle kuaförün vizyonuyla ilgilidir )
Eşim yapacağı işlemi açıklayarak yüzüme uygun burnu bilgisayar programında fotoğrafımın üzerinde yaptı. Sonuç çok iyi görünüyordu.

Siz burun estetik ameliyatına karar verdikten sonra doktor seçerken şunlara dikkat edin (benim işim kolaydı  :)  ) :
- KBB ya da Plastik cerrah, burun ameliyatını iyi ve çok yapan doktoru tercih edin. Özellikle burun üzerine yoğunlaşan ve çok ameliyatını yapan doktoru bulun. Plastik cerrahlar tüm vücutla ilgilenir burun kısıtlı yapabilir. KBB içinde de çok alanlar var. Kimisi boğaza kimisi kulağa kimisi buruna yoğunlaşıyor. Hatta bunların içinde bile yan alanlar var. Benim eşim şansıma burun ve yüz estetiğine yoğunlaşmıştı ve çok ameliyatını yapıyordu. J
- İnternetten araştırabilirsiniz.
- Burun fonksiyonlarını en düzgün şekilde yerine getirirken estetik olarak yapılabilecekler konusunda size karşı en dürüst olacak cerrah bulmak önemlidir.
- En doğru şekilde bilgilendiren, burunun nasıl olması gerektiğini konusunda en doğru yönlendirmeyi yapan cerrahı bulmak gerçekten önemlidir.
- İyi bir cerrah yaptığı burun estetik ameliyatlarıyla ilgili hastalarının ameliyat öncesi ve sonrası durumlarını fotoğraflarla gösteren bir portföye sahip olmalıdır. Karar vermeden önce cerrahın bu portföyünü görünüz.  Bu sonuçlara sizde ameliyat sonrası durumunuz hakkında öngörü sahibi olabilirsiniz.
- Özel tekniklere hakim ve tecrübeli olmalıdır. Gelişmiş burun estetiği tekniklerinde deneyimli olmalıdır.
- Doktorunuzu seçerken iyi araştırın. Göz alıcı bir web sayfası ya da basında çıkan haberlerle yetinmeyin. Eğitim aldığı kurumları, çalıştığı hastaneleri, daha önceki akademik çalışmalarını mutlaka inceleyin. Yerli ve yabancı kongrelere katılma sıklığının, bilgilerinin ne kadar güncel olduğunun bir göstergesi olduğunu unutmayın.  

 

9 yorum:

  1. Güzel yorumunuz için teşekkürler. İnternet'ten fiyat verilemediğini biliyorum. Fiyatın bu işte çok fonksiyonu olmaması gerektiğini düşünüyorum. Yüz yüze görüşmek en iyisi: Gerçekten beklentileriniz karşılanacak mı? Ameliyat olacağınız doktor siz de bu izlenimi bırakabiliyor mu, bu güveni veriyor mu? Ameliyat olan hastalar süreçten ve sonuçtan memnun mu? Önemli olan bunlardır. Bu nedenle yüz yüze görüşmeyi tavsiye ederim. Bekleme salonunda eski ve yeni burun estetiği ameliyatı olmuş hastaları ile karşılaşırsınız. Onlarla sohbet etme şansınız olur. Eski hastalarının ameliyat süreci ile ilgili şahsi gözlemlerini alabilirsiniz. Ameliyat sonrası görüntülerini şahsen görebilirsiniz. Bu blogta anlatılandan farklı olmadıklarını göreceksiniz. Bu süreç sırasında da fiyat mukayesini yapabilirsiniz, bu daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır. Sadece fiyatı baz alarak hareket edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Size çok teşekkür etmek istiyorum. Burun estetiği ameliyetı oldum. Her günümü sizinle karşılaştırdım.Söylediğiniz şeyler bana yol gösterdi.Nelerle karşılaşacağımı görerek devam ettim yoluma.İnsanlık için çok küçük bir taşı bile kaldırıp kenarı koyana büyük saygım vardır. İyi ki varsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. İşte tam da bu sebepten bu bloğu hazırlamıştım. Yardımcı olabildiğime sevindim.Teknik sebeplerden ötürü geciken cevap için özür dilerim

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Yardımcı olabildiğime sevindim.Teknik sebeplerden ötürü geciken cevap için özür dilerim

      Sil
  4. burun estetiği ameliyatı hakkında tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yardımcı olabildiğime sevindim.Teknik sebeplerden ötürü geciken cevap için özür dilerim

      Sil
  5. izmir burun estetiği hakkındaki araştırmalarıma katkı sağladı. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yardımcı olabildiğime sevindim.Teknik sebeplerden ötürü geciken cevap için özür dilerim

      Sil